HISTORIA MOLÍ

El Molí del Fort 

El Molí del Fort és un antic molí paperer, de finals dels S.XVIII. La construcció està en bon estat de conservació, actualment desenvolupa la funció de centre de conservació de fauna i centre d'acollida d'animals.

Aquest molí paperer és el primer que trobem a la vall del Brugent. A continuació del riu trobem una cadena de molins paperers els quals estan majoritàriament en ruïnes, això fa que siguem de les úniques entitats que aposta per la conservació dels molins paperers de la Vall del Brugent.La construcció és l’element més representatiu que es conserva d’aquella època de fabricació de paper. El mirador fa que es pugui identificar ràpidament com a molí paperer,  l’interior va ser remodelat i aprofitat per altres activitats, amb aquesta reforma van desaparèixer molts elements interiors de la fabricació de paper.

El molí paperer es va construir aprofitant part de les instal·lacions d'un antic molí fariner existent en l'època medieval. Avui dia, la construcció està registrada, a la Sub-direcció General del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, com "Bé Cultural d'Interès Local (BCIL)".

Al voltant de l'any 1950, a causa dels factors idonis, per la quantitat i qualitat de les aigües que disposa la finca, es va instal·lar una piscifactoria destinada al cultiu de truita de riu per al consum humà. Aquesta activitat va durar al voltant de 20 anys, fins que els propietaris es van jubilar. Això va marcar el final de la piscifactoria i les instal·lacions van quedar abandonades. Avui en dia encara es poden veure vestigis de les múltiples basses que hi havia.

L'arribada de l'Associació Molí del Fort va fer possible la restauració d'algunes parts de les instal·lacions de la piscifactoria. L’associació col·labora en la conservació de l’espai arquitectònic de la finca, així com en la conservació del patrimoni cultural del poble de Farena, el qual és un bé comú de tots els veïns i està considerat un element molt significatiu del municipi.Un sector de les basses es van destinar a l'aqüicultura, es van cultivar truites de riu per a autoconsum. Un altre sector va ser destinat per a la conservació del cranc de riu autòcton (Astropotamobius pallipes) mitjançant la cria en captivitat. Aquesta és una espècie amenaçada, catalogada a nivell nacional com "Vulnerable" i com "En perill d'extinció" a Catalunya.Antigues instal·lacions:

La Premsa de Paper

Amb els anys, la propietat va fer una donació al Museu d’oficis tradicionals de Montblanc on actualment en l’apartat de Molins Paperers podem veure-la exposada com a element tradicional de premsa.
El Molí Fariner


El Molí Fariner és una construcció separada del Molí paperer, són dues construccions diferents. El Molí Fariner va ser construït molt anteriorment al Molí paperer. Actualment es conserva la part mes important d’un Molí Fariner: la paret de la presa.  La qual feia augmentar el nivell de l’aigua i el cacau. El cacau vindria a ser un pou per on baixava l’aigua i que creava la pressió necessària per moure les moles de pedra per fer la farina.


El Molí Fariner de l'any 1156  

Aquesta data és el primer registre que tenim de la finca del Molí del Fort. Molt probablament va ser el primer Molí Fariner del terme de Farena. És de la mateixa època que l’Esglèsia de Sant Andreu de Farena, d'edat medieval. D’aquest molí se'n conserva el cacau, fet de pedra amb forma de pou quadrat el qual s’abastia per una sèquia parcialment visible al seu últim tram, abans de la caiguda d’aigua al cacau. Aquest encara està per destapar.El Molí fariner del S.XV. 

Aquest molí està situat paral·lelament al primer cacau quadrat, el segon molí va ser una actualització de millora al primer, va ser construït en l’època sarraïna. Conserva el cacau rodó de grans dimensions i a la paret exterior es pot veure clarament un detall de l’època amb l’arcada de mig punt.   
El Molí Fariner de dos cacaus

Les construccións que hem detallat anteriorment, en aparença semblen una sola construcció però observant detingudament des de la part superior on estan els cacaus, podem veure l’unió de les dues construccions. Aquesta crea una peculiaritat possiblement única a Catalunya, ja que no és facil de trobar una remodelació d’aquestes característiques als molins fariners. Únicament s’han conservat els cacaus per la seva forta duresa, es creu que la resta de la construcció fou reutilitzada per construir el Molí paperer al S.XVIII.


 

L’arcada recuperada del Molí fariner

A la finca del Molí del Fort, vam trobar una sèrie de pedres treballades que pertanyien a una arcada del Molí Fariner, i es va decidir tornar a aixecar-la per deixar constància de la construcció passada. La planta del Molí fariner va ser remodelada als inicis de la piscifactoria per aprofitar-la com a bassa pel cultiu de truita. actualment l'ús de la bassa està fent servei per el projecte de conservació i cria del cranc de riu ibèric. 

 
   El Moli fariner aprofitat per a bassa 


Forn de Pedra tradicional

Un altre element tradicional que conserva el Molí del Fort és el forn de llenya. Aquest està recuperat i en funcionament, es fa servir de manera intermitent en alguns esdeveniment.Turbina hidroelèctrica centenària

En les instal·lacions del Molí del Fort trobem una turbina hidroelèctrica centenària. Va ser la primera en utilitzar-se a la província de Tarragona, de fet, va proporcionar energia a aquesta ciutat cap a finals del segle XVIII. Aquesta turbina la va acabar utilitzant la localitat de Farena i es va situar al Molí del Fort. Un cap va arrbiar la llum elèctrica va quedar abandonada al Molí del Fort fins que els nous propietaris de la finca la van reconstruir i exposar com a peça de museu.


No hay comentarios:

Publicar un comentario